Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen
«

Jubileumconcert in Vredenburg Leidsche Rijn

Ton Koopman en vrouw virtuoos op klavecimbel 

Ton Koopman, wereldberoemd klavecinist, organist en dirigent, wordt in oktober 70 en viert dit jaar ook het 35-jarig bestaan van zijn Amsterdam Baroque Orcestra. Na feestconcerten in Utrecht en Enschede dit weekeinde komt er nog het kinderconcert Oorwurm, dat in oktober een tournee krijgt. Het script is van Koopmans dochter Marieke.

De jubileumconcerten hadden ook deels een familiair karakter. Koopmans echtgenote Tini Mathot speelde mee in het Concert voor twee klavieren van Christoph Schaffrath. Het stuk, met veel echo-effecten, werd waarschijnlijk voor het eerst in de muziekhistorie uitgevoerd op twee kistorgeltjes. Het was een curieus gezicht: een soort klasje, met die orgeltjes naast elkaar en de echtelieden geflankeerd door bladomslaanders. Ton speelde de virtuoze partij, Tini deed vooral mee met het orkest.

Verder klonk muziek uit de familie Bach. Van Johann Sebastian onder andere de Kreuztabkantate en de komische Kaffeekantate, waarin hij zich van zijn lichtzinnigste kant liet zien. Schalkse, dwarse dochter (sopraan Verena Gropper) trotseert met succes strenge vader (bas Klaus Mertens) die haar het nieuwe genotmiddel koffie verbiedt. Opmerkelijk was de Sinfonia in Bes (1794) van zoon Johann Christoph Friedrich Bach, die slechts zelden is te horen. Aardig en onderhoudend, maar geen interessante of dramatische muziek, zoals die in de Strum und Drang-tijd werd gecomponeerd door zijn broers Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel en Johann Christian.

Kasper Jansen