Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen
«

Voorschot op de passies met première Telemann-cantates

De Volkskrant - Frits van der Waa

(...) Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir hebben twee van die in het vergeetboek geraakte composities opgediept uit de annalen en ze fraai opgepoetst. In 1722 en 1728 schreef Telemann twee cantates voor overleden burgemeesters van Hamburg, die nadien nooit meer zijn uitgevoerd. Donderdag klonken ze voor het eerst in bijna driehonderd jaar, in het Amsterdamse Concertgebouw. (...) De immer kwieke Koopman kwam tot behartenswaardige uitvoeringen, bijgestaan door zijn orkest, vijf solisten, onder wie zijn vaste rost in de branding Klaus Mertens en zijn koor - nog geen twintig man sterk, maar met een geluid om door een ringetje te halen. (...)
Anders is dat bij het omvangrijke Das Leben ist ein Rauch, ein Schaum, dat meteen al geheimzinnig opent met vreemde uit het niets aanzwellende pauken en gestopte trompetten. Schitterend is ook een aria waarin Maarten Engeltjes de overledene vergelijkt met een ceder; het bezwijken van de boom wordt twee nummers later met theatrale onweersmuziek uitgebeeld.
Even later bezingt het koor het leed van de Hamburgers in nijpende chromatische lijnen en zo volgt de ene verrassing na de andere. Mocht de huidige burgemeester van Hamburg overlijden, dan ligt er in elk geval een prachtig stuk muziek klaarvoor de gelegenheid. Want de naam van de overledene wordt er niet in genoemd. (...)