Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen

Nieuws

De Matthäus Passion als muziektheatervoorstelling voor kinderen

De alom bekende Matthäus Passion wordt vaak beschouwd als een klassiek meesterwerk. Nu is er ook een KinderMatthäus van ongeveer een uur; een bijzonder concept, speciaal toegespitst op jonge kinderen. Minder lang dan het originele stuk en op voor kinderen begrijpelijke wijze uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir onder leiding van Ton Koopman. Van 4 tot en met 9 april hebben schoolkinderen vanaf 4 jaar op verschillende locaties in het land de unieke kans om deze voorstelling bij te wonen.

Passieverhaal is nog actueel
De KinderMatthäus gaat over de kruisiging van Jezus Christus, maar dan verteld uit het perspectief van de achtjarige dochter van stadhouder Pontius Pilatus. Noleta heeft een grote held: Jezus Christus. Als haar vader het volk laat beslissen dat Jezus gekruisigd moet worden voelt ze een enorm onrecht. Ze wil haar vader wreken, maar beseft zich dat Jezus juist altijd sprak over vergeving. Ze besluit zijn voorbeeld te volgen en voelt hoop. Dit meeslepende verhaal wordt gecombineerd met een selectie aan muzikale hoogtepunten uit Bach’s Matthäus Passion. Het aloude passieverhaal is vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Discriminatie, vooroordelen, haat, het aanwijzen van een zondebok, onrecht en verraad zijn onderwerpen die ook kinderen niet vreemd zijn. Marieke Koopmans’ KinderMatthäus pakt die onderwerpen aan en stelt relevante vragen die het jonge publiek aan het denken zet.

Muziek en spel
In de KinderMatthäus is er een sterke wisselwerking tussen de muziek en het plot. Beide elementen versterken elkaar. De gekozen muziekstukken hebben de belangrijke taak het verhaal 'op te tillen'. Bijvoorbeeld op het moment dat Jezus schuldig bevonden is, zal de woede en vooral het grote verdriet van Noleta nog meer kracht krijgen door de aria ‘Erbarme dich’.

Er is gekozen voor een kleinere bezetting van enkel koor, enkel orkest en vier solisten. Zo wordt een vertaalslag gemaakt naar een jong publiek. Het geeft de kinderen een betere kans om te ontdekken uit welke instrumenten en stemmen orkest en koor bestaan. De selectie van muziekstukken uit de Matthäus Passion is door dirigent en Bach-autoriteit Ton Koopman gearrangeerd om het mogelijk te maken met een enkele bezetting te werken. Het hoge niveau (dat u van het ABO&C gewend bent,) wordt zo gewaarborgd, ook voor het jonge publiek.

Marieke Koopman
Marieke Koopman schreef het theaterstuk en vertolkt hierin de rol van Noleta. Als afgestudeerd pedagogisch wetenschapper en theatermaakster is Marieke uitermate geschikt die vertaalslag te maken tussen kinderen en muziek. Na zelf opgegroeid te zijn met barokmuziek en met name Bach (hoe kan het anders met zo’n vader), is Marieke zeer gepassioneerd om kinderen te introduceren in deze prachtige wereld. De regie van het stuk wordt verzorgd door Erik van ’t Wout.

De voorstelling vindt op doordeweekse middagen plaats en zal met name worden bezocht door scholen. 
Neem voor meer informatie contact op met Jantine Postma via production@amsterdambaroque.nl.

 


Amsterdam Baroque Orchestra & Choir bij Podium Witteman

Op zondag 25 december is Ton Koopman samen met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir om 18:10 uur te horen en te zien bij Podium Witteman. Want het is bijna kerst en dat weet het ensemble als geen ander: de afgelopen twee weken toerden we door Duitsland, Nederland en Italië met ‘Een Alternatief Weihnachtsoratorium.’ Een oratorium dat is opgebouwd uit vier van de meest sfeervolle kerstcantates, gekozen door dé Bach-autoriteit bij uitstek. Podium Witteman is de laatste halte, en wel op Eerste Kerstdag!

Paul Witteman gaat tijdens deze uitzending op zoek naar het ware kerstgeluk, en duikt hiervoor in de klassieke muziek. Andere gasten zijn actrice Janni Goslinga, die een wintersprookje voordraagt waar Mike Boddé muziek bij componeerde. Dit wordt uitgevoerd samen met Camerata RCO

Verder spelt Camerata RCO muziek van Franz Schubert, en treedt het Trio Escapada op met ‘Yo soy Maria’, een tango van Astor Piazolla.

Zondag 25 december | 18.10 uur | NPO2