Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen

Nieuws

Ton Koopman viert 75e verjaardag samen met Johann Sebastian


De vermaarde Ton Koopman viert dit najaar zijn 75e verjaardag. Koopman is een van de laatste grote oude muziek-pioniers van het eerste uur. Nog even energiek als 40 jaar geleden, toen hij zijn Amsterdam Baroque Orchestra (ABO) oprichtte, viert hij samen met dit ensemble het bereiken van dit kroonjaar. Bij het concert op 4 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, in het teken van de jarige musicus en dirigent, staat muziek van - hoe kan het anders - Johann Sebastian Bach op de lessenaar, maar maakt hij ook een verrassend uitstapje.

Het jubileumconcert opent met Bachs cantate BWV 207a “Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten - Dramma per musica”, een van de mooiste volgens de jubilerende dirigent, en Haydns Symfonie nr. 98 met een klavecimbelsolo aan het slot. Vervolgens een noemenswaardige uitstap: Koopman dirigeert het ‘moderne’ meesterwerk Zigeunerlieder van Johannes Brahms met pianist Ronald Brautigam als solist. 

Voorafgaand aan het concert is er een college door oud-directeur van het Festival Oude Muziek Jan van den Bossche over '75 jaar Ton Koopman - 75 jaar oude muziek'. 

Ton Koopman (1944) is al sinds zijn studententijd actief als organist, klavecinist en dirigent. Hij leidde meerdere generaties barokmusici op, werkte als inspirator van diverse festivals en evenementen, publiceerde wetenschappelijke werken en onderzocht archieven en bronnen van oude muziek. Wereldwijd is hij al decennia veelgevraagd en hooggewaardeerd door publiek én uitvoerende musici. Het gegeven dat Ton Koopman in eigen land zijn 75e verjaardag zal vieren, is bijzonder feestelijk, omdat hij als dirigent en organist een groot deel van het jaar op tournee is in het buitenland.

In december zal Koopman, ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ, samen met Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, Bachs Weihnachts Oratorium uitvoeren. Een complete uitvoering van alle zes delen, die zonder twijfel het enerverend karakter van het kerstverhaal tot uitdrukking gaat brengen.

Ton Koopman benoemd tot voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig

Ton Koopman is de nieuwe voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig. De Nederlandse klavecinist, organist, dirigent en musicoloog neemt de rol van internationaal gewaardeerde ambassadeur voor het Bachonderzoek in Leipzig op zich. Koopman volgt John Eliot Gardiner op, die deze functie van 2014 tot 2018 heeft bekleed.

Tijdens een vergadering van het stichtingsbestuur onder leiding van de burgemeester van Leipzig Burkhard Jung is Ton Koopman op 13 mei 2019 gekozen tot de nieuwe voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig. In deze hoedanigheid is de Nederlandse Bach-specialist vanaf nu het vierde lid van het stichtingsbestuur, dat verder bestaat uit de algemeen directeur, Bachonderzoeker Prof. dr. Peter Wollny en directrice Franziska Grimm.

Ton Koopmans diepgaande en wetenschappelijk onderbouwde kennis van het leven en werk van Bach en zijn uitmuntende muzikale carrière maken hem uitermate geschikt voor de functie van voorzitter.

Het Bach-Archiv Leipzig is een muzikaal competentiecentrum in de stad waar Johann Sebastian Bach zijn belangrijkste werken componeerde. Het archief onderzoekt het leven, het werk en de geschiedenis van deze invloedrijke componist en de wijdvertakte muzikale familie Bach. Bovendien conserveert en presenteert het zijn erfgoed op educatieve wijze.

Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 voor Ton Koopman

Vandaag (7 november) werd bekend dat de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 gaat naar musicus en dirigent Ton Koopman. Juryvoorzitter Mischa Spel: “Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd - en nog zal bezorgen.”
Zondag 19 november zal hij zijn Edison in ontvangst nemen tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO 2. Kijk hier de uitzending terug.

Juryvoorzitter Mischa Spel: “Als een borrelende bron van kennis over en enthousiasme voor muziek - zo mag je dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman (73) gerust omschrijven. Bezoek hem thuis en je snapt de context: 10.000 antieke muziekboeken en 35.000 banden van na 1800 heeft hij verzameld, en alle hebben die in zijn bibliotheek een plaats gevonden. Koopman las er zo’n 85 % van. Maar dat is maar papier. En Koopman is nou juist één en al muziek, vlees geworden muziek. Kijk maar naar hoe hij dirigeert: wiegend, de noten alle meeademend en belevend.

Wil een Amerikaans orkest worden bijgeschoold in de kunst van het barokspel? Ze bellen Koopman. Spelen de Berliner Bach? Graag met Koopman! Maar hoe gelauwerd ook in de internationale muziek-eredivisie, Koopman blijft musicus-pur-sang, altijd benaderbaar voor zijn studenten en collega-musici. Een Matthäus-workshop voor amateurzangers, kerstspel met kinderkoor, liedjes met Herman van Veen? Koopman doet het graag.

,,De essentie is dat je iedereen iets van je eigen enthousiasme voor muziek gunt”, zo vatte hij die drive treffend samen. ,,Toen ík een twintiger was en Bachs Johannes-Passion uitvoerde, walmde de Waalse Kerk van de marihuanadamp en zaten de bankjes vol mensen van mijn eigen leeftijd.”

En dus zet dezelfde Ton Koopman die de ene avond als dirigent in rokkostuum furore maakt op een groot internationaal podium me - bij voorbeeld – zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra of het Koninklijk Concertgebouworkest, de volgende dag met alle liefde een dwaas hoedje op in een kindermuziektheatervoorstelling met zijn dochter. En het opmerkelijke is: het maakt in wezen niet uit. Je neemt in al die uiteenlopende gelegenheden toch steeds dezelfde Ton Koopman waar, want zodra hij achter het orgel gaat zitten of de dirigentenbok beklimt, telt alleen nog de muziek.

De breedte van zijn repertoire is vermaard. Natuurlijk denk je bij Koopman in de eerste plaats aan Bach; een swingende, authentieke Bach. Maar hij is de eerste om te benadrukken dat - hoe groot het genie van Bach ook - componisten als Telemann en Buxtehude minstens zozeer onze aandacht en liefde verdienen.

En we kunnen het allemaal terugluisteren. Tik “Ton Koopman” in op de website van een grote cd-winkel et voilà: 4468 treffers. Een leven met en in muziek, mag je wel stellen. En een leven dat in vol bedrijf is. Deze week nog met echtgenote Tini Mathot samen achter het orgel in Bern, volgende week colleges in Bussum en dan is het alweer advent en volgt natuurlijk een concertreeks met Bachs Weihnachtsoratorium.

Je wordt een beetje moe van die agenda als je ernaar kijkt. Maar dat komt omdat het woorden op papier zijn. Terwijl Ton Koopman weet: in werkelijkheid zijn het allemaal uren gevuld met muziek. En daar kun je er niet genoeg van hebben.

Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd - en nog zal bezorgen.”

Podium Witteman
Aanstaande zondag 19 november wordt een aantal Edisons uitgereikt tijdens de uitzending van Podium Witteman in De Hallen Studio's in Amsterdam. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie Edison winnaars en betrokken musici ontvangen waaronder oeuvreprijswinnaar Ton Koopman. De uitzending is live op NPO 2 om 18.05 uur.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend juryvoorzitter Mischa Spel.

Beste dirigenten volgens Elite Magazin

Het prestigieuze Elite Magazin publiceerde een lijst van de tien beste dirigenten van dit moment; 'Die großen Wegweiser'. We zijn verheugd te mogen melden dat Ton Koopman onder hen is. 'Der Barockspezialist genießt nicht nur als Dirigent, sondern auch als Organist und Cembalist Weltruf. Zu seinen besonderen Verdiensten zählt die Einspielung des Gesamtwerks von Dietrich Buxtehude.'

Ton Koopman werkt samen met Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en Thomas Zehetmair

Na een succesvol project met het Orchestre Philharmonique de Radio France, gaat Ton Koopman nu een enerverend nieuw project aan in Berlijn: op zondag 26 april leidt hij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin in Mozarts 39e symfonie in Es en in een eigen transcriptie van Bachs Derde Brandenburgs Concert. Thomas Zehetmair neemt de solopartij voor zijn rekening in Mendelssohns Vioolconcert in e. Meer informatie? Klik hier.

Ton Koopman dirigeert Orchestre Philharmonique de Radio France

Van 16 tot en met 18 april dirigeert Ton Koopman het Orchestre Philharmonique de Radio France. Op het programma staan het eerste fagotconcert van Mozart en de 60e symfonie van Haydn.

Ton Koopman dirigeert Orchestre National de Lyon

Morgenavond, donderdag 2 april, dirigeert Ton Koopman in Lyon o.m. het Orchestre National de Lyon, met zijn eigen versie van de Mis in c KV 427 van Mozart. Ook staat Mozarts 40e symfonie op het programma. Het programma wordt herhaald op zaterdag 4 april, alles in het Auditorium Lyon. Meer informatie vindt u op de website van het Auditorium.

NIEUW: Schemellis Gesangbuch

In onze webshop is nu Ton Koopmans nieuwste CD-release te vinden: 'Schemellis Gesangbuch.' Samen met de verbluffende jongenssopraan Constantin Emanuel Zimmerman doet hij een greep uit deze gezangenbundel van Schemelli. 
Bach droeg bij aan de totstandkoming van deze bijzondere bundel van 69 gezangen, samengesteld door een zekere Georg Christian Schemelli, de naamgever van de bundel. Schemelli was zelf, lang voordat Bach er werkte, ook nog leerling geweest aan de Thomasschule in Leipzig en werkte ten tijde van het ontstaan van de bundel als hofcantor in Zeitz. Aanvankelijk werd aangenomen dat Bach alle 69 gezangen schreef en de werken werden daarom ook ‘weggeboekt’ in het Bach-Werke-Verzeichnis, onder de nummers 439 tot en met 507. Tegenwoordig menen onderzoekers dat maar drie gezangen in hun geheel door Bach geschreven werden. In de overige gevallen kan hij betrokken zijn geweest bij het realiseren van de basso continuo en misschien hier en daar een melodie. De CD vindt u hier, in onze webwinkel. 

 

Ton Koopman ontvangt prestigieuze Bach Prize

Deze week werd bekend gemaakt door de Royal Academy of Music in Londen dat Ton Koopman verkozen is tot winnaar van The Bach Prize 2014. The Bach Prize werd in 2006 door The Kohn Foundation in het leven geroepen en wordt toegekend aan personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt waar het uitvoering en begrip van Bachs werk betreft. Ton Koopman wordt in de toekenningsbrief geroemd om  zijn "remarkable work promoting Bach's music in the last thirty or so years."

De prijs werd al toegekend aan repectievelijk Christoph Wolff, Andras Schiff, Sir John Eliot Gardiner, Peter Schreier, John Butt, het gehele Thomanerchor, Leipzig, Masaaki Suzuki en Murray Perahia. Ton Koopman is uitgenodigd om in 2016 de prijs in ontvangst te nemen en om bij die gelegenheid twee Bach-cantates te dirigeren met studenten van de Royal Academy of Music.

 

Ton Koopman wint belangrijke prijs

Onlangs is bekend geworden dat Ton Koopman de Buxtehude prijs van de stad Lübeck heeft gewonnen.

De prijs, groot € 10.000, is hem toegekend vanwege zijn bijzondere bijdragen aan de kerkmuziek en wordt hem in september 2012 uitgereikt.