Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen

Nieuws

Mozart Requiem in TivoliVredenburg

Was u al in het splinternieuwe TivoliVredenburg? Daar voeren Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir komend weekend, zondag 16 november, naast het Ave Verum en de Krönungsmesse, het Requiem van Mozart uit. Heeft u nog geen kaarten? Er zijn nog plaatsen beschikbaar en kaarten bestellen doet u via deze link. Het concert in TivoliVredenburg is de aftrap van een serie Europese concerten langs St. Gallen, Genève, La Chaux-de-Fonds, Versailles, Keulen en Genova. 

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem | Ave verum | Krönungsmesse
Zondag 16 november 2014 20.15 u - TivoliVredenburg  
Johannette Zomer, sopraan | Bogna Bartosz, alt | Jörg Dürmüller, tenor | Jasper Schweppe, bas
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir | o.l.v. Ton Koopman 

Ton Koopman 70 jaar!

Vandaag, donderdag 2 oktober, viert Ton Koopman zijn 70e verjaardag. Musici, bestuur en organisatie van Amsterdam Baroque Orchestra and Choir feliciteren hem dan ook graag met deze heuglijke dag. 
De verjaardag staat aan de vooravond van twee grote landelijke verjaardagstournees: een serie Mozart-concerten en een reeks 'Oorwurm'-voorstellingen, van 10 tot en met 19 oktober langs de concertpodia van Nederland. Het spits wordt afgebeten in Ton Koopmans woonplaats Bussum. Daar vindt om 13.30 uur in Spant! de eerste 'Oorwurm' plaats. Vervolgens is er 's avonds een bijzonder Verjaardagskerk in de Koepelkerk, om 20.00 uur. Daarna reizen dirigent en orkest langs Groningen, Amsterdam, Zutphen, Sneek, Heerlen, Leiden, Den Haag en Eindhoven. Meer weten over de concerten? Klik dan hier

Festival L'Itinéraire Baroque 2014


In juli reizen koor en orkest af naar de Franse Dordogne, om wederom een bijdrage te leveren aan festival L'itineraire Baroque. Tijdens de aanstormende editie van dit festival worden de zalige Maria Vespers van Claudio Monteverdi uitgevoerd. Mocht u uw vakantieplannen nog niet geconcretiseerd hebben: dit festival is een uitgelezen mogelijkheid om van hoogwaardig cultureel aanbod te genieten in misschien wel de mooiste streek van Frankrijk. Meer informatie over het festival vindt u hier.

Ons dubbeljubileum in de media

Als het goed is, kon u er niet om heen: wij vieren feest. En wel een dubbeljubileum: dit jaar bestaat Amsterdam Baroque Orchestra 35 jaar en wordt Ton Koopman 70 jaar. Dit feestjaar leidden we eerder dit jaar in met jubileumconcerten en mochten we ons verheugen in royale persaandacht. Maar ook de komende tijd is er veel aandacht voor ons dubbeljubileum. We houden u hier graag op de hoogte. 
Zo is Ton Koopman op woensdagavond 26 maart live te horen in het spraakmakende radioprogramma Opium, op Radio 4 en twee dagen later staat hij die zelfde dag op de cover van Akkoord Magazine, met daarin een breed uitgemeten diepte-interview met de Maestro. Op 30 maart verwelkomt Rob Overman Koopman als gast op De Bank, een programma van Brava TV. Het nieuwe radioprogramma Diskotabel Café, eveneens op Radio 4, heeft Ton Koopman als speciale gast tijdens de live-uitzending van zaterdagmiddag 5 april. En van de bijzondere reis die Koopman enkele weken geleden naar Leipzig maakte, werd verslag gelegd door de VPRO. Een en ander wordt op televisie uitgezonden op zondagochtend 6 april, in Vrije Geluiden. Niet missen dus!

Oorwurm groot succes!

Op 15 en 16 februari 2014 presenteerden Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en Oorkaan met groot succes de eerste uitvoeringen van Oorwurm, een concert met een verhaal voor iedereen vanaf 6 jaar, waarin het meisje Bas op zoek gaat naar een verloren muziekje. Klik hier om de lovende recensie te lezen in de Theaterkrant. Vier sterren!

Ook in het najaar staat weer een aantal Oorwurmen gepland. Klik hier voor de actuele speellijst.  

het verhaal van Oorwurm: Opa wordt zeventig jaar en geeft een groot feest, samen met het orkest waar hij de dirigent van is. Bas wil opa voor zijn verjaardag een muziekje geven, het allermooiste muziekje op de hele wereld. Maar op de grote feestdag is het muziekje verdwenen. Het zit niet meer in haar hoofd, ze kan het niet meer zingen, niet meer neuriën en niet meer fluiten. Hoe is het muziekje verdwenen? Zo kan ze niet naar het feest! Wanhopig gaat ze op zoek….achtervolgd door een vervelende oorwurm.

Oorwurm is een muzikale zoektocht langs klassieke meesterwerken van Bach, Vivaldi, Telemann, Haydn en Mozart, gespeeld door het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. In 2014 viert Koopman zijn 70ste verjaardag. Zijn wereldvermaarde Amsterdam Baroque Orchestra & Choir viert in datzelfde jaar zijn 35-jarig jubileum. Die bijzondere jubilea waren de aanleiding om samen met theatermaakster Marieke Koopman, dochter van Ton Koopman, de grootschalige muziekproductie Oorwurm voor kinderen te maken, in samenwerking met Oorkaan. Na de uitvoeringen in februari volgt in oktober 2014 een uitgebreide tournee door Nederland. De tourneedata zijn binnenkort op de website www.oorwurm.nu te vinden. 

Oorwurm is een coproductie van Amsterdam Baroque Orchestra en Oorkaan. Oorwurm wordt mede mogelijk gemaakt door Ambitus Foundation, Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het concert op zondag 16 februari, i.h.k.v. De Magische Muziekfabriek, is een co-productie metAvroTros, Radio 4 en Vredenburg.

MAKERS EN SPELERS OORWURM
Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman
Marieke Koopman  concept/script/spel 
Dagmar Slagmolen  regie/script
Karst Janneke Rogaar  ontwerp/uitvoering beeld
Dieuweke van Reij  ontwerp kostuums
Desirée van Gelderen  lichtontwerp

Kijk voor de actuele speelijst altijd op: www.oorwurm.nu

Aftrap jubileumjaar


Zoals u mogelijk weet, bestaat Amsterdam Baroque Orchestra dit jaar 35 jaar. Reden voor een feest! Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van Ton Koopman, trakteert u daarom, op vrijdag 14 en 16 februari, in respectievelijk Vredenburg en Enschede, op een bont programma. Bachs feestelijke ‘Kaffeekantate’ wordt uitgevoerd en daarnaast klinkt er werk van Bachs zoon Johann Christian. Pièce de résistance is een concert in ‘galante stijl’ voor twee orgels van Christoph Schaffrath, waarin echtgenoten Ton Koopman en Tini Mathot gezamenlijk soleren. 
In februari en het najaar vinden de spannende familievoorstellingen van Oorwurm plaats. De Matthäus Passion volgt in april, ondermeer in Het Concertgebouw op 9 april. In het najaar trakteren ABO&C en Ton Koopman het publiek ondermeer op Mozarts Requiem. 2014 is een feestjaar, kortom. En u bent van harte uitgenodigd!

Overige aanstaande concerten ABO&C

Vr 14 feb 2014 - 20.15 u | Ton Koopman 70 jaar - Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht
Za 15 feb 2014 - 20.00 u | Ton Koopman & Catherine Manson - Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
Zo 16 feb 2014 - 20.00 u | Jubileumconcert - Wilminktheater, Enschede
Wo 9 apr 2014 - 19.30 u | Bach: Matthäus Passion - Het Concertgebouw, Amsterdam

Wilt u meer informatie over het jubileumjaar? Houd dan vooral onze website in de gaten of schrijf u in op onze nieuwsbrief.

ABO&C verwelkomt GE#sharp

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir maakt met ingang van heden gebruik van de dienstverlening van bureau GE#sharp artists events. Dit bureau, bestaande uit Guido van den Ende, Hannes de Vries en Sipke Hoekstra, draagt vanaf nu zorg voor de algemene coördinatie en fondswerving (GvdE), de administratieve afhandeling (HdV) en de publiciteit en marketing (SH) van zowel de lopende als de voorgenomen projecten van 2013 en het aanstaande lustrumjaar, 2014.

ABO&C bedankt Marco van de Klundert voor zijn werkzaamheden van de afgelopen twee jaar. Het strategisch inspelen op de complexiteit van de huidige internationale muziekmarkt en het unieke gegeven van het lustrumjaar wordt met vertrouwen neergelegd bij GE#sharp, dat veel ervaring heeft met langdurig management van ensembles en het projectmatig organiseren van grote evenementen in de klassieke muziek. ABO&C en GE#sharp zien uit naar een prettige en constructieve samenwerking. 

Openbare repetitie Messiah

Op woensdagmiddag 4 december 2013 bent u van 14:00 - 17:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor de openbare generale repetitie van de komende Messiah tournee. Wij zullen in deze tournee de allereerste versie van Händel, geschreven als benefietconcert voor Dublin, uitvoeren. U heeft rondom de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Op u op te geven stuurt u ons een mail met daarin het aantal personen waarmee u wilt komen. U ontvangt een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

Buxtehude Opera Omnia XVII uitgekomen!

Het nieuwste deel uit onze Opera Omnia van Dietrich Buxtehude is uitgekomen!
Op de dubbel-CD Vocal Works 7 een divers boeket aan vocale geestelijke muziek: koraalzettingen, aria’s, concerti en meer. Het Klag-Lied uit BuxWV 76 verdient een speciale vermelding. Buxtehude schreef het als treurmuziek voor de begrafenis van zijn vader, het wordt hier aangrijpend gezongen door countertenor Maarten Engeltjes.  Toch wordt er mooi afgewisseld met instrumentale muziek: er klinken soms prachtige sonates als inleiding!

Opera Omnia XVII [2CD] Vocal Works 7: Arias, chorale settings, sacred concertos

Klik hier om Opera Omnia XVII te bestellen!

Kom luisteren naar Scratch Matthäus Passion o.l.v. Ton Koopman

Aanstaande zaterdag 25 mei vindt een bijzondere scratch-dag plaats. Amateurzangers repeteren onder inspirerende leiding van barok-specialist Ton Koopman aan een aantal delen uit de Matthäus Passion. Om 18:00 uur kunt u luisteren naar de presentatie daarvan in de Nicolaikerk te Utrecht.

De volgende delen zijn te horen:

1 Kommt ihr Töchter, helft mir klagen (openingskoor)
25 Was mein Gott will das g‘scheh allzeit (koraal)
27b Sind Blitze, sind Donner in Wolken verschwunden (koor)
29 O Mensch bewein‘ dein Sünde gross (slotkoor deel I)
54 O Haupt voll Blut und Wunden (koraal)
68 Wir setzen uns mit Tränen nieder (slotkoor)

Koor en kinderkoor worden begeleid door een orkest samengesteld uit jonge musici.

Entree: € 10
Nicolaikerk - Nicolaaskerkhof 8 - 3511 XC Utrecht
17:45 uur deur open
18:00 uur presentatie

U bent van harte welkom!

Ton Koopman in De Wereld Draait Door

Wat zou Ton Koopman vanavond te vertellen hebben over Telemann en wat gaat hij uitvoeren in De Wereld Draait Door? Kijkt u om 19:30 uur op Nederland 3. Veel plezier! 

Vrije Geluiden

Zondag 3 maart aanstaande treedt Ton Koopman samen met jong talent Lenneke Ruiten (sopraan) en Reine-Marie Verhagen (blokfluit) op in het programma Vrije Geluiden. Het programma begint om 10:30 uur op Nederland 1. U kunt luisteren naar Hemmet den Eifer, verbannet die Rache uit Harmonischer Gottesdienst van Telemann. 
Naast inspirerend en avontuurlijk musicus is Ton Koopman een meesterlijk verteller. In het programma spreekt hij over de componist Georg Philipp Telemann en de twee wereldpremières die donderdag 7 maart in het Concertgebouw van Amsterdam onder leiding van Ton Koopman uitgevoerd gaan worden met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en prachtige solisten.

Herhaling op zaterdag 9 maart, 9:00 uur op Nederland 1

Openbare repetitie

Op vrijdag 1 maart 2013 bent u van 15:00 - 18:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor de openbare repetitie van de komende tournee met muziek van Telemann. Naast Telemann's bekende Donnerode, kunt u luisteren naar twee Lamentaties die hij schreef voor gestorven Hamburgse burgemeesters. Sinds de erediensten destijds zijn ze niet meer uitgevoerd. We zijn er trots op deze prachtige werken voor u te kunnen uitvoeren. U heeft rondom de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Op u op te geven stuurt u ons een mail met daarin het aantal personen waarmee u wilt komen. U ontvangt een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

Jesus bleibet meine Freude

Van 16 t/m 22 januari 2013 voeren wij schitterende cantates van J.S. Bach uit. Ton Koopman zegt erover:  “Dit is muziek direct uit het hart van Bach en muziek die direct onze harten raakt.”

Cantata Du Hirte Israël höre | BWV 104
Cantata Wachet auf, ruft uns die Stimme | BWV 140
Cantata Herz und Mund und Tat und Leben | BWV 147 (met het beroemde koraal Jesus bleibet meine Freude)

Ze zullen klinken in Eindhoven, Enschedé, Utrecht, Amsterdam en La Chaux-de-Fonds (CH). Zie de agenda

Openbare repetitie

Op dinsdag 15 januari 2013 bent u van 13:00 - 17:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor een openbare repetitie van drie van de mooiste cantates die Bach schreef: BWV 104, BWV 140, BWV 147. We bereiden ons voor op 5 concerten, in Eindhoven, Enschedé, Utrecht, Amsterdam en we eindigen in het buitenland, La Chaux-de-Fonds. U heeft bij de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Indien u aanwezig wilt zijn stuurt u ons een mailtje. U ontvangt dan per omgaande een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

1000ste like op facebook

We danken Piagentini Riccardo uit Italië voor het 'liken' van de facebook-pagina van Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Hij is de 1000ste fan. Als groot liefhebber van Buxtehude ontvangt hij een door Ton Koopman gesigneerde CD van Buxtehude's Membra Jesu Nostri.
Wij wensen Piagentini veel luisterplezier!

Nieuwe Buxtehude CD: Membra Jesu Nostri

Op 10 april verscheen deel 16 van onze Buxtehude serie: De opname van misschien wel het belangrijkste werk van Buxtehude, zijn unieke Membra Jesu Nostri. Elk van de zeven delen beschrijft op liefdevolle en indringende wijze een deel van het lichaam van Christus aan het kruis.

De winkelprijs is 17,95.

Klik hier om te bestellen!

10 jaar!

Onze bibliothecaresse Eline Holl is, ondanks geregelde dreigementen ons te verlaten, vandaag tien jaar bij ons in dienst. Eline zorgt ervoor dat onze musici op tijd de juiste bladmuziek hebben. Ook doet zij uitstekende research naar stukken die Ton Koopman in zijn repertoire wil opnemen. Wij feliciteren Eline (en daarmee onszelf) van harte!