Deze pagina in het nederlands This page in english ABO on YouTube ABO on Facebook
home ton koopman
Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
cart
play
fwd
Beluister fragementen
steun ons

Nieuws

Ton Koopman viert 75e verjaardag samen met Johann Sebastian

img


De vermaarde Ton Koopman viert dit najaar zijn 75e verjaardag. Koopman is een van de laatste grote oude muziek-pioniers van het eerste uur. Nog even energiek als 40 jaar geleden, toen hij zijn Amsterdam Baroque Orchestra (ABO) oprichtte, viert hij samen met dit ensemble het bereiken van dit kroonjaar. Bij het concert op 4 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, in het teken van de jarige musicus en dirigent, staat muziek van - hoe kan het anders - Johann Sebastian Bach op de lessenaar, maar maakt hij ook een verrassend uitstapje.

Het jubileumconcert opent met Bachs cantate BWV 207a “Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten - Dramma per musica”, een van de mooiste volgens de jubilerende dirigent, en Haydns Symfonie nr. 98 met een klavecimbelsolo aan het slot. Vervolgens een noemenswaardige uitstap: Koopman dirigeert het ‘moderne’ meesterwerk Zigeunerlieder van Johannes Brahms met pianist Ronald Brautigam als solist. 

Voorafgaand aan het concert is er een college door oud-directeur van het Festival Oude Muziek Jan van den Bossche over '75 jaar Ton Koopman - 75 jaar oude muziek'. 

Ton Koopman (1944) is al sinds zijn studententijd actief als organist, klavecinist en dirigent. Hij leidde meerdere generaties barokmusici op, werkte als inspirator van diverse festivals en evenementen, publiceerde wetenschappelijke werken en onderzocht archieven en bronnen van oude muziek. Wereldwijd is hij al decennia veelgevraagd en hooggewaardeerd door publiek én uitvoerende musici. Het gegeven dat Ton Koopman in eigen land zijn 75e verjaardag zal vieren, is bijzonder feestelijk, omdat hij als dirigent en organist een groot deel van het jaar op tournee is in het buitenland.

In december zal Koopman, ook in het Muziekgebouw aan ’t IJ, samen met Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, Bachs Weihnachts Oratorium uitvoeren. Een complete uitvoering van alle zes delen, die zonder twijfel het enerverend karakter van het kerstverhaal tot uitdrukking gaat brengen.

Ton Koopman benoemd tot voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig

imgTon Koopman is de nieuwe voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig. De Nederlandse klavecinist, organist, dirigent en musicoloog neemt de rol van internationaal gewaardeerde ambassadeur voor het Bachonderzoek in Leipzig op zich. Koopman volgt John Eliot Gardiner op, die deze functie van 2014 tot 2018 heeft bekleed.

Tijdens een vergadering van het stichtingsbestuur onder leiding van de burgemeester van Leipzig Burkhard Jung is Ton Koopman op 13 mei 2019 gekozen tot de nieuwe voorzitter van de stichting Bach-Archiv Leipzig. In deze hoedanigheid is de Nederlandse Bach-specialist vanaf nu het vierde lid van het stichtingsbestuur, dat verder bestaat uit de algemeen directeur, Bachonderzoeker Prof. dr. Peter Wollny en directrice Franziska Grimm.

Ton Koopmans diepgaande en wetenschappelijk onderbouwde kennis van het leven en werk van Bach en zijn uitmuntende muzikale carrière maken hem uitermate geschikt voor de functie van voorzitter.

Het Bach-Archiv Leipzig is een muzikaal competentiecentrum in de stad waar Johann Sebastian Bach zijn belangrijkste werken componeerde. Het archief onderzoekt het leven, het werk en de geschiedenis van deze invloedrijke componist en de wijdvertakte muzikale familie Bach. Bovendien conserveert en presenteert het zijn erfgoed op educatieve wijze.

Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 voor Ton Koopman

img

Vandaag (7 november) werd bekend dat de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 gaat naar musicus en dirigent Ton Koopman. Juryvoorzitter Mischa Spel: “Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd - en nog zal bezorgen.”
Zondag 19 november zal hij zijn Edison in ontvangst nemen tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO 2. Kijk hier de uitzending terug.

Juryvoorzitter Mischa Spel: “Als een borrelende bron van kennis over en enthousiasme voor muziek - zo mag je dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman (73) gerust omschrijven. Bezoek hem thuis en je snapt de context: 10.000 antieke muziekboeken en 35.000 banden van na 1800 heeft hij verzameld, en alle hebben die in zijn bibliotheek een plaats gevonden. Koopman las er zo’n 85 % van. Maar dat is maar papier. En Koopman is nou juist één en al muziek, vlees geworden muziek. Kijk maar naar hoe hij dirigeert: wiegend, de noten alle meeademend en belevend.

Wil een Amerikaans orkest worden bijgeschoold in de kunst van het barokspel? Ze bellen Koopman. Spelen de Berliner Bach? Graag met Koopman! Maar hoe gelauwerd ook in de internationale muziek-eredivisie, Koopman blijft musicus-pur-sang, altijd benaderbaar voor zijn studenten en collega-musici. Een Matthäus-workshop voor amateurzangers, kerstspel met kinderkoor, liedjes met Herman van Veen? Koopman doet het graag.

,,De essentie is dat je iedereen iets van je eigen enthousiasme voor muziek gunt”, zo vatte hij die drive treffend samen. ,,Toen ík een twintiger was en Bachs Johannes-Passion uitvoerde, walmde de Waalse Kerk van de marihuanadamp en zaten de bankjes vol mensen van mijn eigen leeftijd.”

En dus zet dezelfde Ton Koopman die de ene avond als dirigent in rokkostuum furore maakt op een groot internationaal podium me - bij voorbeeld – zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra of het Koninklijk Concertgebouworkest, de volgende dag met alle liefde een dwaas hoedje op in een kindermuziektheatervoorstelling met zijn dochter. En het opmerkelijke is: het maakt in wezen niet uit. Je neemt in al die uiteenlopende gelegenheden toch steeds dezelfde Ton Koopman waar, want zodra hij achter het orgel gaat zitten of de dirigentenbok beklimt, telt alleen nog de muziek.

De breedte van zijn repertoire is vermaard. Natuurlijk denk je bij Koopman in de eerste plaats aan Bach; een swingende, authentieke Bach. Maar hij is de eerste om te benadrukken dat - hoe groot het genie van Bach ook - componisten als Telemann en Buxtehude minstens zozeer onze aandacht en liefde verdienen.

En we kunnen het allemaal terugluisteren. Tik “Ton Koopman” in op de website van een grote cd-winkel et voilà: 4468 treffers. Een leven met en in muziek, mag je wel stellen. En een leven dat in vol bedrijf is. Deze week nog met echtgenote Tini Mathot samen achter het orgel in Bern, volgende week colleges in Bussum en dan is het alweer advent en volgt natuurlijk een concertreeks met Bachs Weihnachtsoratorium.

Je wordt een beetje moe van die agenda als je ernaar kijkt. Maar dat komt omdat het woorden op papier zijn. Terwijl Ton Koopman weet: in werkelijkheid zijn het allemaal uren gevuld met muziek. En daar kun je er niet genoeg van hebben.

Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd - en nog zal bezorgen.”

Podium Witteman
Aanstaande zondag 19 november wordt een aantal Edisons uitgereikt tijdens de uitzending van Podium Witteman in De Hallen Studio's in Amsterdam. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie Edison winnaars en betrokken musici ontvangen waaronder oeuvreprijswinnaar Ton Koopman. De uitzending is live op NPO 2 om 18.05 uur.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend juryvoorzitter Mischa Spel.

De Matthäus Passion als muziektheatervoorstelling voor kinderen

De alom bekende Matthäus Passion wordt vaak beschouwd als een klassiek meesterwerk. Nu is er ook een KinderMatthäus van ongeveer een uur; een bijzonder concept, speciaal toegespitst op jonge kinderen. Minder lang dan het originele stuk en op voor kinderen begrijpelijke wijze uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir onder leiding van Ton Koopman. Van 4 tot en met 9 april hebben schoolkinderen vanaf 4 jaar op verschillende locaties in het land de unieke kans om deze voorstelling bij te wonen.

Passieverhaal is nog actueel
De KinderMatthäus gaat over de kruisiging van Jezus Christus, maar dan verteld uit het perspectief van de achtjarige dochter van stadhouder Pontius Pilatus. Noleta heeft een grote held: Jezus Christus. Als haar vader het volk laat beslissen dat Jezus gekruisigd moet worden voelt ze een enorm onrecht. Ze wil haar vader wreken, maar beseft zich dat Jezus juist altijd sprak over vergeving. Ze besluit zijn voorbeeld te volgen en voelt hoop. Dit meeslepende verhaal wordt gecombineerd met een selectie aan muzikale hoogtepunten uit Bach’s Matthäus Passion. Het aloude passieverhaal is vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Discriminatie, vooroordelen, haat, het aanwijzen van een zondebok, onrecht en verraad zijn onderwerpen die ook kinderen niet vreemd zijn. Marieke Koopmans’ KinderMatthäus pakt die onderwerpen aan en stelt relevante vragen die het jonge publiek aan het denken zet.

Muziek en spel
In de KinderMatthäus is er een sterke wisselwerking tussen de muziek en het plot. Beide elementen versterken elkaar. De gekozen muziekstukken hebben de belangrijke taak het verhaal 'op te tillen'. Bijvoorbeeld op het moment dat Jezus schuldig bevonden is, zal de woede en vooral het grote verdriet van Noleta nog meer kracht krijgen door de aria ‘Erbarme dich’.

Er is gekozen voor een kleinere bezetting van enkel koor, enkel orkest en vier solisten. Zo wordt een vertaalslag gemaakt naar een jong publiek. Het geeft de kinderen een betere kans om te ontdekken uit welke instrumenten en stemmen orkest en koor bestaan. De selectie van muziekstukken uit de Matthäus Passion is door dirigent en Bach-autoriteit Ton Koopman gearrangeerd om het mogelijk te maken met een enkele bezetting te werken. Het hoge niveau (dat u van het ABO&C gewend bent,) wordt zo gewaarborgd, ook voor het jonge publiek.

Marieke Koopman
Marieke Koopman schreef het theaterstuk en vertolkt hierin de rol van Noleta. Als afgestudeerd pedagogisch wetenschapper en theatermaakster is Marieke uitermate geschikt die vertaalslag te maken tussen kinderen en muziek. Na zelf opgegroeid te zijn met barokmuziek en met name Bach (hoe kan het anders met zo’n vader), is Marieke zeer gepassioneerd om kinderen te introduceren in deze prachtige wereld. De regie van het stuk wordt verzorgd door Erik van ’t Wout.

De voorstelling vindt op doordeweekse middagen plaats en zal met name worden bezocht door scholen. 
Neem voor meer informatie contact op met Jantine Postma via production@amsterdambaroque.nl.

 


Amsterdam Baroque Orchestra & Choir bij Podium Witteman

img

Op zondag 25 december is Ton Koopman samen met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir om 18:10 uur te horen en te zien bij Podium Witteman. Want het is bijna kerst en dat weet het ensemble als geen ander: de afgelopen twee weken toerden we door Duitsland, Nederland en Italië met ‘Een Alternatief Weihnachtsoratorium.’ Een oratorium dat is opgebouwd uit vier van de meest sfeervolle kerstcantates, gekozen door dé Bach-autoriteit bij uitstek. Podium Witteman is de laatste halte, en wel op Eerste Kerstdag!

Paul Witteman gaat tijdens deze uitzending op zoek naar het ware kerstgeluk, en duikt hiervoor in de klassieke muziek. Andere gasten zijn actrice Janni Goslinga, die een wintersprookje voordraagt waar Mike Boddé muziek bij componeerde. Dit wordt uitgevoerd samen met Camerata RCO

Verder spelt Camerata RCO muziek van Franz Schubert, en treedt het Trio Escapada op met ‘Yo soy Maria’, een tango van Astor Piazolla.

Zondag 25 december | 18.10 uur | NPO2

 

Ton Koopman verzorgt Huizingalezing 2016

img

Op 9 december 2016 verzorgt Ton Koopman de jaarlijkse Huizingalezing in de Pieterskerk, met als onderwerp: ‘Bach en zijn zangers’.
Aan het eind van zijn leven voltooide Johann Sebastian Bach alsnog het werk dat hij als kroon op zijn vocale oeuvre beschouwde: de Hohe Messe, één van de grootste kunstwerken uit de muziekgeschiedenis. Ton Koopman gaat in op de ontstaansgeschiedenis ervan, en op Bach’s parodie-techniek, het opnieuw gebruiken van muziek die hij eerder componeerde. Vervolgens concentreert hij zich op de zangers van de ‘Hohe Messe’: hoe heeft dit meesterwerk in de achttiende eeuw geklonken? Wie zongen het? Had Bach een koor of alleen solisten? Hoe werd er gedacht over jongenssopranen, castraten, countertenoren en zangeressen? En wat betekenen hun sterke en zwakkere kanten voor het muzikale resultaat?
De jongste generatie internationale topmusici, afkomstig van de gerenommeerde afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag en The Juilliard School uit New York gaan bij deze gelegenheid zij aan zij spelen in één orkest onder leiding van Ton Koopman. Tijdens die spannende ontmoeting krijgt de Hohe Messe een uitvoering die voor een breed publiek van nu zal gaan klinken alsof zij direct door Bach worden aangesproken. Een niet te missen belevenis van dit overrompelende en ontroerende meesterwerk.

De Huizingalezing wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier. De lezing gaat over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De rede is genoemd naar historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945).

Huizingalezing 2016 | 9 december 2016 | Pieterskerk | Leiden | 19.30 uur

Stagiair (m/v) gevraagd!

Dit is je kans om snel kennis en ervaring op te doen bij een wereldberoemd barokgezelschap!
Amsterdam Baroque Orchestra and Choir is een internationaal gerenommeerd barokgezelschap, dat concerten verzorgt in delen van de wereld. Oprichter is klavecinist, organist, wetenschapper en dirigent Ton Koopman. Werken voor het ABO&C is werken in een dynamische organisatie, waarin je bij kunt dragen aan concertorganisatie, social media, publiciteit en marketing en interessante internationale contacten kunt op doen. ABO&C heeft overigens iedere  zomer een eigen festival in de Franse Périgord en natuurlijk is ook daar alle hulp welkom! Kortom: meer dan genoeg te doen, meer dan genoeg te leren. 
Wanneer is een stage bij Amsterdam Baroque Orchestra and Choir interessant voor jou? Wanneer je:
  • Leergierig bent, snel kunt schakelen en zin hebt bij te dragen aan heel diverse projecten.
  • Een HBO / academisch denkniveau hebt en affiniteit met (en enige kennis van) het culturele veld. Kennis van (barok)muziek is een voordeel. 
  • Je ruim voldoende Engels spreekt en schrijft 
Als je jezelf hierin herkent, stuur dan een e-mail naar manager@amsterdambaroque.nl, liefst voorzien van cv en korte motivatie, t.a.v. Guido van den Ende. 

Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra bieden alternatief Weihnachtsoratorium aan in L

imgTon Koopman stelde uit de Kerstcantates van Johann Sebastian Bach een fonkelnieuw Kerstoratorium voor het Nederlandse publiek samen. Voor Bach-fans, muzikale avonturiers én iedereen die op zoek is naar dat andere kerstgeluid, is er nu ‘Een Alternatief Weihnachtsoratorium.’ Een oratorium dat is opgebouwd uit vier van de meest sfeervolle kerstcantates, gekozen door dé Bach-autoriteit bij uitstek.
Het bekende Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach vertelt in zes delen het verhaal van de geboorte van Christus. Oorspronkelijk werden die delen niet op één avond maar in zes kerkdiensten van Kerst tot Driekoningen uitgevoerd. Bach schreef natuurlijk nog veel meer muziek voor de periode rond Kerst. Zoals we nu de zes (of vier) delen van het Weihnachtsoratorium BWV 248 samenvoegen in één concert, zo kun je dat net zo goed met andere kerstcantates doen. En dat is precies wat Ton Koopman in dit programma, ‘Een alternatief Weihnachtsoratorium’, heeft gedaan. Van 13 december 20 december toeren solisten, Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en Ton Koopman dan ook door Duitsland, Nederland en Italië met dit fascinerende, ándere kerstprogramma. 

De Nederlandse concerten: 
Sint Jansbasiliek, Laren | 14 december 2016 | 20.00 uur | www.larenklassiek.nl
TivoliVredenburg, Utrecht | 16 december 2016 | 20.15 uur | www.tivolivredenburg.nl

‘Een Alternatief Weihnachtsoratorium’ | Vier cantates van Johann Sebastian Bach
“Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage” Cantata I, uit: Weihnachts-Oratorium BWV 248 
“Dazu ist erschienen der Sohn Gottes”, uit: Cantata BWV 40
“Sie werden aus Saba alle kommen”, Cantata BWV 65      
'Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen' Cantata III uit: Weihnachts-Oratorium BWV 248 

Met: Martha Bosch (sopraan), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Klaus Mertens (bas), Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman.

Nu verkrijgbaar: Händels vergeten kantate!

imgNu verkrijgbaar in onze webshop: de vergeten Händel-kantate "Tu fedel? Tu costante?", eerder herontdekt in Ton Koopmans bibliotheek. Het werk ging (opnieuw) in première in Het Concertgebouw, afgelopen voorjaar. Op de cd wordt het werk vergezeld door andere Händel-kantates. Bezoek hier onze webshop.

Vijf sterren in de Volkskrant!

imgVijf sterren in de Volkskrant! Ton Koopman "verrast met nieuwe perspectieven" en de aria uit de Derde Suite klonk "licht maar vol wijsheid die je in je hart sluit en mee naar huis neemt." En meer waardevolle woorden. Lees ze hier.
Gelukkig is het concert nog eenmaal te beluisteren, en wel op 6 oktober in Zwolle! 

Repetities 'Grootse Bach' begonnen

imgVandaag, op 14 september, zijn de repetities begonnen voor het project 'Grootse Bach', in de Lutherse Kerk in Utrecht. Het Bach-programma, waarmee ABO ook in Azië goede sier gaat maken, wordt eerst in Europa uitgevoerd, waaronder gelukkig ook in Nederland. 

In de Derde en Vierde Suite, met de bekende magnifieke serie dansen, is het ABO op volle sterkte met hobo’s, fagot, trompetten en pauken. Het Derde en Vierde Brandenburgs Concert hebben een intiemere bezetting en sfeer, maar werken muzikaal minstens zo aanstekelijk. Aangevuld met twee minder vaak gehoorde maar erg fraaie Sinfonia’s is dit uitgebalanceerde programma een waar Bach-feestje. 

U komt toch ook?  

'Grootse Bach'
Brandenburgse Concerten en Orkestsuites Met o.a. Derde en Vierde Brandenburgse Concert en de Derde en Vierde Orkestsuites. 
17 september | Bachfestival Dordrecht* | Augustijnenkerk | Dordrecht | 20.30 u | Tickets
18 September | Muziekgebouw aan 't IJ | Amsterdam | 15.00 u | Tickets
6 oktober | Grote Kerk | Zwolle | 20.15 u | Tickets

 * Afwijkend programma met Liza Ferschtman!  

Nieuw fotomateriaal!

imgMet trots presenteren we het nieuwe fotomateriaal dat fotograaf Foppe Schut maakte in opdracht van Amsterdam Baroque Orchestra en Ton Koopman. Klik hier voor een selectie. Natuurlijk zijn de foto's, onder vermelding van de naam van de fotograaf, down te loaden en te gebruiken voor publicitaire doeleinden. 

Koopman Honorair Artistiek Adviseur Guangzhou Opera House

imgTijdens de huidige Azië Toernee van Amsterdam Baroque Orchestra werd Ton Koopman uitgenodigd Honorair Artistiek Adviseur van Guangzhou Opera House te worden. Een buitengewone eer, waaruit veel erkenning spreekt voor Ton Koopman en diens verdiensten.

De juni-nieuwsbrief is uit!

imgLees hier onze meest recente nieuwsbrief! Over internationale tours, Itinéraire Baroque 2016 en Brandenburgse Concerten in binnen- en buitenland!

Aanstaande tournees door Azië en Europa

img

Amsterdam Baroque Orchestra reist in juli af naar Azië, voor concerten in Guangzhou, Beijing en twee concerten in Shanghai. Op het programma staan de Derde Orkestsuite van Bach, Music for the Royal Fireworks van Handel en Mozarts 41e Symfonie, bijgenaamd 'Jupiter.' De tour vindt plaats van 3 tot en met 9 juli.
In september vertrekt ABO opnieuw naar het Verre Oosten, ditmaal om de grote zalen van Korea en Japan aan te doen. ABO treedt achtereenvolgens op in Seoul, Daejeon, Osaka, en Tokio. Dit met een groots Bach-programma, waarop onder andere zijn opgenomen het Derde en Vierde Brandenburgse Concert en de Derde en Vierde Orkestsuites. 

Het Bach-programma waarmee ABO&C in Azië goede sier gaat maken, wordt ook in Europa uitgevoerd, waaronder gelukkig ook in Nederland. In de Derde en Vierde Suite, met de bekende magnifieke serie dansen, is het ABO op volle sterkte met hobo’s, fagot, trompetten en pauken. Het Derde en Vierde Brandenburgs Concert hebben een intiemere bezetting en sfeer, maar werken muzikaal minstens zo aanstekelijk. Aangevuld met twee minder vaak gehoorde maar erg fraaie Sinfonia’s is dit uitgebalanceerde programma een waar Bach-feestje. 

Festival Itinéraire Baroque 2016

img

Ton Koopmans eigen jaarlijkse zomerfestival in de Franse Périgord Vert, Itinéraire Baroque, vindt dit jaar plaats van 28 tot en met 31 juli. Ton Koopman voert er al op zondag 17 juli orgelwerken uit van onder meer François Couperin, als hors d'oeuvre op het festival.
Tijdens de festivalopening viert het festival de inmiddels al weer vijftienjarige band met het trouwe publiek, dat getrakteerd wordt op een divers Bachprogramma, uitgevoerd door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir.
Op het programma staan de Eerste Orkestsuite, Kantate BWV 51, de sinfonia van Kantate BWV 42 en tot slot de Kantate BWV 202. Op de slotdag van het festival is het voltallige ABO&C wederom te horen, ditmaal met de Nelson-Mis van Haydn en de Kroningsmis van Mozart. Met dit programma tourt ABO&C vervolgens door Duitsland. 

Wie zin heeft in enkele dagen zon en hoogwaardige barokconcerten klikt hier

AUDITIONS | AMSTERDAM BAROQUE CHOIR

The Amsterdam Baroque Choir (conductor: Ton Koopman) is organizing auditions for young and excellent choral tenors primarily, but also countertenors and basses are invited to participate. Applicants must be born preferably after 1976, with a high grade of musicality, flexibility and sufficient experience in ensemble singing. The main focus of ABC is the Baroque repertoire.

The auditions will take place in:

1. Lübeck (D) 4 August 2016  (application before July 28th)
2. Paris (F)  17 September 2016 (appl. before September 4th)
3. Utrecht (NL) 22 September 2016 (appl. before September 12th)
4. Milano (I) 21 December 2016 (appl. before November 21st) [CANCELLED]

The committee consists of Ton Koopman (1, 4), Peter de Groot (1, 2, 3, 4 ) and Hugo Naessens (3).

APPLICATIONS FOR AUDITIONS
Applicants are requested to send the following information and material to info@amsterdambaroque.nl

1. Curriculum Vitae
2. A personal information form, including full name, voice-type, address, telephone/mobile number, e-mail, date & place of birth & nationality
3. A representative picture of yourself
4. Indication of where you’d like to audition
5. Details of the program you intend to sing 
6. A recording with a short aria or Lied as mp3 file (max. 5MB) or a link to your YouTube page

AUDITION REQUIREMENTS

  • An aria of your choice by J.S.Bach or G.F.Handel (at your chosen pitch of A=440 or 415 Hz).
  • From the motet ‘Singet dem Herrn’ BWV 225 by J.S.Bach, only the final part, from bar 256.

Readable and well organized scores must be sent in advance to:

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Meerweg 23
1405 BC Bussum

Ton Koopman te gast in Nooit Meer Slapen op NPO 1

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 april is Ton Koopman te horen in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen. Daarin belangstelling voor de in zijn bibiotheek herontdekte (en nogal afwijkende) versie van cantate 'Tu fedel? Tu costante?' van Handel. De moderne premiere van dit stuk klinkt op zaterdag 9 april in het Concertgebouw te Amsterdam. De uitzending is te beluisteren op vpro.nl/nooitmeerslapen.

Tien voor Ton in Luister!

imgIn de recent verschenen editie van Luister ontvangt Ton Koopman een 10 voor diens eerder bij Challenge uitgebrachte cd, waarop hij het fenomenale Hildebrandt-orgel van Lengefeld (D) bespeelt. Hans Quant roemt het orgel en spreekt van "een glorieus klankpalet dat door Ton Koopman effectief benut wordt in deze selectie." 
De cd is hier verkrijgbaar.

Onze nieuwste nieuwsbrief is uit

imgLees hier onze nieuwste e-mail nieuwsbrief! Daarin nieuws over de aanstaande premiere, het door Ton Koopman verkregen ereprofessoraat en de aanstaande Caecilia-voorstellingen. 

Première onbekende Händel door Ton Koopman in NTR ZaterdagMatinee op 9 april 2016

img

Op zaterdag 9 april dirigeert barokspecialist Ton Koopman de moderne première van een tot nu toe onbekende cantate van Händel in het Concertgebouw in Amsterdam. Het gaat om een sterk afwijkende versie van de cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171. De première vindt plaats in het kader van de NTR ZaterdagMatinee.        

De tot nu toe onbekende cantate van Georg Friedrich Händel werd ontdekt in een manuscript in de eigen collectie van dirigent, klavecinist en organist Ton Koopman. Het stuk is geïdentificeerd door de Amerikaanse musicoloog en Händel-kenner John H. Roberts van de Universiteit van California in Berkeley. Het blijkt te gaan om een eerdere en sterk afwijkende versie van de cantate “Tu fedel? tu costante?”, HWV 171. Alleen de eerste aria komt overeen, de andere drie aria’s zijn helemaal nieuw. Het nieuw ontdekte stuk, dat de boeken in zal gaan als HWV 171a, vraagt niet alleen om een sopraan, violen en basso continuo zoals HWV 171, maar ook om een hobo.

Het handschrift is niet van Händel zelf, maar er bestaat geen twijfel over Händels auteurschap. Het stuk vertoont overtuigende overeenkomsten met andere vroege Händel-werken, waaronder de opera Almira, die in première ging in Hamburg in 1705. Niet lang daarna is Händel naar Italië vertrokken. HWV 171a dateert waarschijnlijk uit die eerste periode in Italië, en is waarschijnlijk gecomponeerd in Venetië of Florence. Van de kopiïst van dit handschrift zijn ook twee andere kopieën van Händel-cantates bekend, die zich nu in de British Library bevinden.

Ton Koopman is zeer verheugd met de vondst en zal de aanstaande eerste moderne uitvoering van HWV 171a leiden. Het stuk is ‘last-minute’ toegevoegd aan het programma van de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw op 9 april. Voor dat concert stond al het Oster-Oratorium van J.S. Bach op het programma, aangevuld met een cantate van Graupner en het concerto grosso ‘Il pianto d’Arianna’ van Locatelli.

Later dit voorjaar zal er ook een CD verschijnen (met deze en andere vroege Händel-cantates), en een partituur in de Hallische Händel-Ausgabe (uitgegeven door John H. Roberts voor Bärenreiter).

Een link naar de kaartverkoop vindt u hier

-

Première Händels Cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171a, In:

‘BAROKKE EMOTIE: TON KOOPMAN EN AMSTERDAM BAROQUE’ | DE NTR ZATERDAGMATINEE

Het Concertgebouw | Amsterdam | Zaterdag 9 april | 14.15 uur

Het volledige programma: Locatelli - Concerto grosso in Es, op. 7, nr. 6 'Il pianto d' Arianna' Graupner - Lijdenscantate 'Wo gehet Jesus hin?' J.S. Bach - Kommt, eilet und laufet ('Oster-Oratorium', BWV 249) Händel - Cantate ‘Tu fedel? tu costante?’, HWV 171a.

Met medewerking van: Yetzabel Fernandez (sopraan), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Klaus Mertens (bas), Catherine Manson (viool), Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, o.l.v. Ton Koopman.


Ton Koopman ontvangt ereprofessoraat aan Musikhochshule Lübeck

Op vrijdagavond 29 januari 2016 ontvangt Ton Koopman een ereprofessoraat aan de Musikhochshule van Lübeck. Dit vanwege zijn uitzonderlijke werk als docent aan de Musikhochschule, maar ook vanwege zijn verdiensten als kunstenaar en wetenschapper.  
De band tussen de stad Lübeck en Ton Koopman is hecht. Sinds 2004 is Koopman al voorzitter van het in Lübeck gevestigde Internationale Dieterich-Buxtehude-Gesellschaft. Bovendien mocht hij in 2012 de Buxtehude Preis van die zelfde stad in ontvangst nemen, als waardering voor zijn niet aflatend onderzoek naar de muziek van deze heel bijzondere inspirator van Bach. 

Ton Koopman in Podium Witteman met Nieuw Amsterdams Kinderkoor

imgZondagavond 6 december om 18.10 uur is Ton Koopman te zien in Podium Witteman, op NPO2. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar 'Kerstspel', een sfeervolle kerstvoorstelling voor de hele familie, in samenwerking met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor.

Kerstspel 2015

img'Hartverwarmender dan dit zijn kerstconcerten zelden', schreef het NRC over de vorige succesvolle samenwerking met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Dit jaar is er wederom een serie sfeervolle Kerstspelen, ditmaal in het Muziekgebouw aan 't IJ, op 22 en 23 december. De familievoorstelling is gebaseerd op de arrangementen die Ton Koopman maakte van kerstliederen, zoals Nu syt wellecome en Wij komen van het Oosten. Dieuwertje Blok vertelt het verhaal. De kaartverkoop is inmiddels geopend! Alvast reserveren? Goed idee, want de voorstellingen verkopen ieder jaar weer uit. Reserveren doet u hier.

Early Music Today Magazine over Itinéraire Baroque

imgBrian Robins schreef over Ton Koopmans eigen Festival Itinéraire Baroque en Périgord Vert​ in Early Music Today Magazine​: "a delightful discovery." En: "Strongly recommended to anyone seeking an innovative and rewarding festival experience set in glorious countryside." 

Beste dirigenten volgens Elite Magazin

imgHet prestigieuze Elite Magazin publiceerde een lijst van de tien beste dirigenten van dit moment; 'Die großen Wegweiser'. We zijn verheugd te mogen melden dat Ton Koopman onder hen is. 'Der Barockspezialist genießt nicht nur als Dirigent, sondern auch als Organist und Cembalist Weltruf. Zu seinen besonderen Verdiensten zählt die Einspielung des Gesamtwerks von Dietrich Buxtehude.'

Geslaagde Franse première van 'Caecilia'

imgTijdens de proloog van festival Itnéraire Baroque, waarin Ton Koopman, Marieke Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra deelnamen aan educatieve projecten voor kinderen, vond de première plaats van 'Caecilia'. Een geslaagde eerste opvoering met veel hartverwarmende kinderreacties.

Itinéraire Baroque 2015

imgOok dit jaar is er natuurlijk een editie van Itinéraire Baroque, in de steevast zonovergoten Périgord Vert. De proloog van het festival, bestaande uit enkele educatie-concerten, vindt plaats op 5 en 6 juni a.s. Ton en Marieke Koopman brengen op 5 juni 'Caecilia' in besloten kindervoorstellingen en op 6 juni voeren Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra samen met het Jeune Chœur de Dordogne, werk van Bach uit en het Ave Verum van Mozart. ABO&C en Ton Koopman zijn ook in het  eigenlijke IB, dat eind juli opent, goed vertegenwoordigd. Zo is er op 31 juli een concert met Vivaldi-concerti, bewerkt voor 4 klavecimbels door Bach én door Ton Koopman. In het slotconcert, op 2 augustus, klinken van Bach de Orkestsuite nr. 3 en van Händel de Music for the Royal Fireworks, aangevuld met aria's van beiden. U had nog geen vakantie geboekt? Klik dan hier.  

Caecilia

imgDat Ton Koopman ook graag jónge oren bereikt, wist u al van de succesvolle 'Oorwurm'-voorstellingen van vorig jaar. In samenwerking met zijn dochter Marieke maakt hij een nieuwe voorstelling. Deze keer staat het orgel centraal; één van de oudste, krachtigste, meest veelzijdige én indrukwekkendste muziekinstrumenten die er bestaan. Het verhaal gaat over het standbeeld Caecilia, dat al eeuwenlang alleen op een orgel staat, in een verlaten kerkje. Haar vriendje Bortus ligt al heel lang in gruzelementen en ze voelt zich zó eenzaam! Maar: op een dag treedt eindelijk weer een organist de kerk binnen. Wordt nu alles anders? In de voorstelling klinkt o.m. werk van Sweelinck, Bach, Locatelli en Buxtehude. Ton Koopman verzorgt later die dag in dezelfde kerk ook een orgelconcert, waarbij hij o.a. werken speelt van Correa en Bach. 

Caecilia | Festival Delft Uitgebeeld in Muziek | Zaterdag 13 juni 2015 | 17.00 uur
Met: Marieke Koopman (concept en spel), Jonas Furrer (dans), Ton Koopman (orgel), Hans Thissen (regie), Bartel Meyburg (decor). ‘Caecilia’ is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie.

Ton Koopman werkt samen met Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en Thomas Zehetmair

imgNa een succesvol project met het Orchestre Philharmonique de Radio France, gaat Ton Koopman nu een enerverend nieuw project aan in Berlijn: op zondag 26 april leidt hij het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin in Mozarts 39e symfonie in Es en in een eigen transcriptie van Bachs Derde Brandenburgs Concert. Thomas Zehetmair neemt de solopartij voor zijn rekening in Mendelssohns Vioolconcert in e. Meer informatie? Klik hier.

Ton Koopman dirigeert Orchestre Philharmonique de Radio France

imgVan 16 tot en met 18 april dirigeert Ton Koopman het Orchestre Philharmonique de Radio France. Op het programma staan het eerste fagotconcert van Mozart en de 60e symfonie van Haydn.

Matthäus Passion Eerste Paasdag op NostalgieNet

imgOp zondag, Eerste Paasdag, 20.30 uur op NostalgieNet: de Matthäus Passion door Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, o.l.v. Ton Koopman!Meer informatie over de uitzending vindt u hier, op de website van NostalgieNet

Ton Koopman dirigeert Orchestre National de Lyon

Morgenavond, donderdag 2 april, dirigeert Ton Koopman in Lyon o.m. het Orchestre National de Lyon, met zijn eigen versie van de Mis in c KV 427 van Mozart. Ook staat Mozarts 40e symfonie op het programma. Het programma wordt herhaald op zaterdag 4 april, alles in het Auditorium Lyon. Meer informatie vindt u op de website van het Auditorium.

Uitzending Podium Witteman gemist?

imgOp zondag 29 maart was Ton Koopman, samen met ondermeer Jos van Veldhoven, te gast bij Paul Witteman, in Podium Witteman. Heeft u de uitzending gemist? U kunt deze hier terugkijken.

Ton Koopman in VPRO's Nooit Meer Slapen

imgIn de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 maart is Ton Koopman te gast bij Pieter van der Wielen, in het programma Nooit Meer Slapen van de VPRO. U kunt de uitzending hier live beluisteren

Enthousiaste recensie in San Francisco Chronicle

imgThe San Fransisco Chronicle kwam met een zeer gunstige review aangaande de samenwerking tussen Ton Koopman en The San Fransisco Symphony: "Koopman's distinctive interpretive style - marked by crisp, propulsive rhythms and an expansive view of form - seemed perfectly well suited to the 18th century."

NIEUW: Schemellis Gesangbuch

imgIn onze webshop is nu Ton Koopmans nieuwste CD-release te vinden: 'Schemellis Gesangbuch.' Samen met de verbluffende jongenssopraan Constantin Emanuel Zimmerman doet hij een greep uit deze gezangenbundel van Schemelli. 
Bach droeg bij aan de totstandkoming van deze bijzondere bundel van 69 gezangen, samengesteld door een zekere Georg Christian Schemelli, de naamgever van de bundel. Schemelli was zelf, lang voordat Bach er werkte, ook nog leerling geweest aan de Thomasschule in Leipzig en werkte ten tijde van het ontstaan van de bundel als hofcantor in Zeitz. Aanvankelijk werd aangenomen dat Bach alle 69 gezangen schreef en de werken werden daarom ook ‘weggeboekt’ in het Bach-Werke-Verzeichnis, onder de nummers 439 tot en met 507. Tegenwoordig menen onderzoekers dat maar drie gezangen in hun geheel door Bach geschreven werden. In de overige gevallen kan hij betrokken zijn geweest bij het realiseren van de basso continuo en misschien hier en daar een melodie. De CD vindt u hier, in onze webwinkel. 

 

Opera Omnia Buxtehude compleet!

imgDe hekkensluiter van de Opera Omnia van Dieterich Buxtehude is uitgebracht! Het gaat om volume nr. 20, de tiende uitgave met vocale werken van Buxtehude, wederom verschenen bij Challenge Records. Natuurlijk is deze box los te verkrijgen. Maar er is ook een exclusieve Collectors Box verkrijgbaar, met daarin 29 CD's en 1 DVD. "Buxtehude is formidabel!" kopte Het Parool en kende vijf uit vijf sterren toe. Trouw omschreef de laatste CD als "weer vlekkeloos opgenomen", kende vier sterren toe en noemde het Buxtehude-project ronduit "een monumentale daad." Wellicht kunt u nog een kadotip voor de decembermaand gebruiken? Meer informatie over de Buxtehude-releases en andere recent verschenen CD's vindt u in onze webwinkel.

Weihnachtsoratorium in Het Concertgebouw

imgOp dinsdag 16 december voeren Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir de eerste vier cantates van Bachs feestelijke Weihnachtsoratorium uit in de sfeervolle omgeving van Het Concertgebouw. Dit concert is het besluit van een prachtig jubileumjaar, vol fantastische concerten die gedeeld mochten worden met enthousiaste volle zalen. Kortom, een dubbel feestelijk kerstconcert, op 16 december. Komt u het met ons vieren?  

Johann Sebastian Bach
Cantates uit het Weihnachtsoratorium 
Dinsdag 16 december 2014, Amsterdam19.30 u - Het Concertgebouw 
Yetzabel Fernandez, sopraan | Maarten Engeltjes, alto | Tilman Lichdi, tenor | Klaus Mertens, bas
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, o.l.v.Ton Koopman

Mozart Requiem in TivoliVredenburg

imgWas u al in het splinternieuwe TivoliVredenburg? Daar voeren Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir komend weekend, zondag 16 november, naast het Ave Verum en de Krönungsmesse, het Requiem van Mozart uit. Heeft u nog geen kaarten? Er zijn nog plaatsen beschikbaar en kaarten bestellen doet u via deze link. Het concert in TivoliVredenburg is de aftrap van een serie Europese concerten langs St. Gallen, Genève, La Chaux-de-Fonds, Versailles, Keulen en Genova. 

Wolfgang Amadeus Mozart
Requiem | Ave verum | Krönungsmesse
Zondag 16 november 2014 20.15 u - TivoliVredenburg  
Johannette Zomer, sopraan | Bogna Bartosz, alt | Jörg Dürmüller, tenor | Jasper Schweppe, bas
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir | o.l.v. Ton Koopman 

Ton Koopman 70 jaar!

imgVandaag, donderdag 2 oktober, viert Ton Koopman zijn 70e verjaardag. Musici, bestuur en organisatie van Amsterdam Baroque Orchestra and Choir feliciteren hem dan ook graag met deze heuglijke dag. 
De verjaardag staat aan de vooravond van twee grote landelijke verjaardagstournees: een serie Mozart-concerten en een reeks 'Oorwurm'-voorstellingen, van 10 tot en met 19 oktober langs de concertpodia van Nederland. Het spits wordt afgebeten in Ton Koopmans woonplaats Bussum. Daar vindt om 13.30 uur in Spant! de eerste 'Oorwurm' plaats. Vervolgens is er 's avonds een bijzonder Verjaardagskerk in de Koepelkerk, om 20.00 uur. Daarna reizen dirigent en orkest langs Groningen, Amsterdam, Zutphen, Sneek, Heerlen, Leiden, Den Haag en Eindhoven. Meer weten over de concerten? Klik dan hier

Oorwurm!

imgIn oktober vindt weer een nieuwe reeks Oorwurm-voorstellingen plaats! De Theaterkrant schreef over de eerste voorstellingen in februari: "Een heerlijk concert met genoeg afleiding om ook de allerjongsten bij de les te houden. Je moet al een echte oorwurm zijn als je daar niet van meegeniet." Wat ook weer het verhaal is van Oorwurm? In Oorwurm neemt Bas je mee op een muzikale zoektocht langs de mooiste muziek van meestercomponisten Bach, Vivaldi, Telemann, Haydn en Mozart, gespeeld door het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. Leuk voor jong en oud! 

Bekijk hier de nieuwe trailer.

Speellijst
Oorwurm, Concert met een verhaal

Vr 10 okt  - 13.30 u - Spant!, Bussum
Za 11 okt  - 11.00 u - Oosterpoort Groningen
Zo 12 okt  - 11.00 u - Het Concertgebouw, Amsterdam
Di 14 okt   - 10.15 & 13.30 u - Hanzehof Zutphen
Woe 15 okt - 15.30 u - Theater Sneek
Vr 17 okt   - 19.30 u - Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Za 18 okt  - 14.30 u - Stadsgehoorzaal, Leiden
Zo 19 okt  - 11.00 u - Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven

Oorwurm komt tot stand in coproductie met Oorkaan. Met o.a.: Marieke Koopman, Karst-Janneke Rogaarr, Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v Ton Koopman

Verjaardagsconcert Ton Koopman in Bussum

In zijn woonplaats Bussum viert Ton Koopman, samen met z'n eveneens jarige Amsterdam Baroque Orchestra, zijn 70e verjaardag. Dit op vrijdagavond 10 oktober, in de Koepelkerk. Op het programma van dit feestelijke concert staan:

- Symfonie nr. 1 Es, KV 16
- Klarinetconcert in A, KV 622
- Symfonie nr. 40 in g, KV 550

Solist is Eric Hoeprich, klarinet

Kaarten bestellen? Dat kan via deze link.

 

Festival L'Itinéraire Baroque 2014


In juli reizen koor en orkest af naar de Franse Dordogne, om wederom een bijdrage te leveren aan festival L'itineraire Baroque. Tijdens de aanstormende editie van dit festival worden de zalige Maria Vespers van Claudio Monteverdi uitgevoerd. Mocht u uw vakantieplannen nog niet geconcretiseerd hebben: dit festival is een uitgelezen mogelijkheid om van hoogwaardig cultureel aanbod te genieten in misschien wel de mooiste streek van Frankrijk. Meer informatie over het festival vindt u hier.

Ton Koopman ontvangt prestigieuze Bach Prize

img

Deze week werd bekend gemaakt door de Royal Academy of Music in Londen dat Ton Koopman verkozen is tot winnaar van The Bach Prize 2014. The Bach Prize werd in 2006 door The Kohn Foundation in het leven geroepen en wordt toegekend aan personen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt waar het uitvoering en begrip van Bachs werk betreft. Ton Koopman wordt in de toekenningsbrief geroemd om  zijn "remarkable work promoting Bach's music in the last thirty or so years."

De prijs werd al toegekend aan repectievelijk Christoph Wolff, Andras Schiff, Sir John Eliot Gardiner, Peter Schreier, John Butt, het gehele Thomanerchor, Leipzig, Masaaki Suzuki en Murray Perahia. Ton Koopman is uitgenodigd om in 2016 de prijs in ontvangst te nemen en om bij die gelegenheid twee Bach-cantates te dirigeren met studenten van de Royal Academy of Music.

 

Matthäus Passion

imgWoensdagavond 9 april kon u in het Concertgebouw in Amsterdam genieten van de Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd door een topcast aan solisten, Amsterdam Baroque Orchestra & Choir én het Jongenskoor van de Koorschool St. Bavo, alles natuurlijk onder leiding van Ton Koopman.

De Matthäus-uitvoering in Het Concertgebouw was de aftrap van een Europese Tournee. Op 13 april kwamen koor en orkest even terug in Laren, waar behalve eentje voor grote mensen ook een Matthäus voor kinderen werd uitgevoerd. De concerten waren stuk voor stuk uitverkocht.

Nederlandse concerten:

Wo 9 apr 2014 - 19.30 u | Bach: Matthäus Passion - Het Concertgebouw, Amsterdam
Zo 13 apr 2014 - 13.00 u | Kinder Matthäus Passion - Jansbasiliek, Laren 
Zo 13 apr 2014 - 15.00 u | Bach: Matthäus Passion - Jansbasiliek, Laren 

Ons dubbeljubileum in de media

imgAls het goed is, kon u er niet om heen: wij vieren feest. En wel een dubbeljubileum: dit jaar bestaat Amsterdam Baroque Orchestra 35 jaar en wordt Ton Koopman 70 jaar. Dit feestjaar leidden we eerder dit jaar in met jubileumconcerten en mochten we ons verheugen in royale persaandacht. Maar ook de komende tijd is er veel aandacht voor ons dubbeljubileum. We houden u hier graag op de hoogte. 
Zo is Ton Koopman op woensdagavond 26 maart live te horen in het spraakmakende radioprogramma Opium, op Radio 4 en twee dagen later staat hij die zelfde dag op de cover van Akkoord Magazine, met daarin een breed uitgemeten diepte-interview met de Maestro. Op 30 maart verwelkomt Rob Overman Koopman als gast op De Bank, een programma van Brava TV. Het nieuwe radioprogramma Diskotabel Café, eveneens op Radio 4, heeft Ton Koopman als speciale gast tijdens de live-uitzending van zaterdagmiddag 5 april. En van de bijzondere reis die Koopman enkele weken geleden naar Leipzig maakte, werd verslag gelegd door de VPRO. Een en ander wordt op televisie uitgezonden op zondagochtend 6 april, in Vrije Geluiden. Niet missen dus!

Oorwurm groot succes!

img

Op 15 en 16 februari 2014 presenteerden Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en Oorkaan met groot succes de eerste uitvoeringen van Oorwurm, een concert met een verhaal voor iedereen vanaf 6 jaar, waarin het meisje Bas op zoek gaat naar een verloren muziekje. Klik hier om de lovende recensie te lezen in de Theaterkrant. Vier sterren!

Ook in het najaar staat weer een aantal Oorwurmen gepland. Klik hier voor de actuele speellijst.  

het verhaal van Oorwurm: Opa wordt zeventig jaar en geeft een groot feest, samen met het orkest waar hij de dirigent van is. Bas wil opa voor zijn verjaardag een muziekje geven, het allermooiste muziekje op de hele wereld. Maar op de grote feestdag is het muziekje verdwenen. Het zit niet meer in haar hoofd, ze kan het niet meer zingen, niet meer neuriën en niet meer fluiten. Hoe is het muziekje verdwenen? Zo kan ze niet naar het feest! Wanhopig gaat ze op zoek….achtervolgd door een vervelende oorwurm.

Oorwurm is een muzikale zoektocht langs klassieke meesterwerken van Bach, Vivaldi, Telemann, Haydn en Mozart, gespeeld door het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman. In 2014 viert Koopman zijn 70ste verjaardag. Zijn wereldvermaarde Amsterdam Baroque Orchestra & Choir viert in datzelfde jaar zijn 35-jarig jubileum. Die bijzondere jubilea waren de aanleiding om samen met theatermaakster Marieke Koopman, dochter van Ton Koopman, de grootschalige muziekproductie Oorwurm voor kinderen te maken, in samenwerking met Oorkaan. Na de uitvoeringen in februari volgt in oktober 2014 een uitgebreide tournee door Nederland. De tourneedata zijn binnenkort op de website www.oorwurm.nu te vinden. 

Oorwurm is een coproductie van Amsterdam Baroque Orchestra en Oorkaan. Oorwurm wordt mede mogelijk gemaakt door Ambitus Foundation, Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het concert op zondag 16 februari, i.h.k.v. De Magische Muziekfabriek, is een co-productie metAvroTros, Radio 4 en Vredenburg.

MAKERS EN SPELERS OORWURM
Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman
Marieke Koopman  concept/script/spel 
Dagmar Slagmolen  regie/script
Karst Janneke Rogaar  ontwerp/uitvoering beeld
Dieuweke van Reij  ontwerp kostuums
Desirée van Gelderen  lichtontwerp

Kijk voor de actuele speelijst altijd op: www.oorwurm.nu

Aftrap jubileumjaar

img
Zoals u mogelijk weet, bestaat Amsterdam Baroque Orchestra dit jaar 35 jaar. Reden voor een feest! Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van Ton Koopman, trakteert u daarom, op vrijdag 14 en 16 februari, in respectievelijk Vredenburg en Enschede, op een bont programma. Bachs feestelijke ‘Kaffeekantate’ wordt uitgevoerd en daarnaast klinkt er werk van Bachs zoon Johann Christian. Pièce de résistance is een concert in ‘galante stijl’ voor twee orgels van Christoph Schaffrath, waarin echtgenoten Ton Koopman en Tini Mathot gezamenlijk soleren. 
In februari en het najaar vinden de spannende familievoorstellingen van Oorwurm plaats. De Matthäus Passion volgt in april, ondermeer in Het Concertgebouw op 9 april. In het najaar trakteren ABO&C en Ton Koopman het publiek ondermeer op Mozarts Requiem. 2014 is een feestjaar, kortom. En u bent van harte uitgenodigd!

Overige aanstaande concerten ABO&C

Vr 14 feb 2014 - 20.15 u | Ton Koopman 70 jaar - Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht
Za 15 feb 2014 - 20.00 u | Ton Koopman & Catherine Manson - Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
Zo 16 feb 2014 - 20.00 u | Jubileumconcert - Wilminktheater, Enschede
Wo 9 apr 2014 - 19.30 u | Bach: Matthäus Passion - Het Concertgebouw, Amsterdam

Wilt u meer informatie over het jubileumjaar? Houd dan vooral onze website in de gaten of schrijf u in op onze nieuwsbrief.

Kerstspel!

imgHet ABO&C is, samen met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, druk bezig met de voorbereidingen voor het Kerstspel, 21 t/m 23 december te horen en te zien in de Waalse Kerk te Amsterdam. Voor de voorstelling van 23 december zijn er nog kaarten beschikbaar! 
'Kerstspel' is een geregisseerde voorstelling met historisch Nederland Kerst- en Adventsrepertoire, gearrangeerd door Ton Koopman, deels speciaal ter gelegenheid van deze samenwerking met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Uitvoerenden: de leerlingen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, in de leeftijd vier tot en met achttien jaar, en het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman. Parels uit de Nederlandse muziekgeschiedenis worden omgetoverd tot modern muziektheater. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. 

Kaarten verkrijgbaar via www.nieuwamsterdamskinderkoor.nl (klik op 'kaarten en shop').

Prijs ticket volwassenen € 26 | Prijs ticket kind/jeugd 3 t/m 21 jaar € 19

ABO&C verwelkomt GE#sharp

img

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir maakt met ingang van heden gebruik van de dienstverlening van bureau GE#sharp artists events. Dit bureau, bestaande uit Guido van den Ende, Hannes de Vries en Sipke Hoekstra, draagt vanaf nu zorg voor de algemene coördinatie en fondswerving (GvdE), de administratieve afhandeling (HdV) en de publiciteit en marketing (SH) van zowel de lopende als de voorgenomen projecten van 2013 en het aanstaande lustrumjaar, 2014.

ABO&C bedankt Marco van de Klundert voor zijn werkzaamheden van de afgelopen twee jaar. Het strategisch inspelen op de complexiteit van de huidige internationale muziekmarkt en het unieke gegeven van het lustrumjaar wordt met vertrouwen neergelegd bij GE#sharp, dat veel ervaring heeft met langdurig management van ensembles en het projectmatig organiseren van grote evenementen in de klassieke muziek. ABO&C en GE#sharp zien uit naar een prettige en constructieve samenwerking. 

5-15 december 2013: Messiah

imgIn 2014 bestaat Amsterdam Baroque Orchestra 35 jaar. Bij een goed feest hoort voorpret en daarom heeft onze dirigent Ton Koopman in december één van zijn lievelingswerken uitgekozen voor een internationale tournee. Händels Messiah behoort tot de topwerken uit de barok. De componist heeft op onnavolgbare en indringende wijze de profetieën over Christus, zijn geboorte, leven, dood en wederopstanding verklankt. En dat in slechts drie weken! Wij zullen dit werk uitvoeren in de originele en vrijwel nooit te horen versie, zoals het in première ging in Dublin op 13 april 1742.

KOM NAAR DE MESSIAH EN VIER MET ONS 35 JARIG JUBILEUM ALVAST MET ONS MEE!
Klik hier voor de data.

Openbare repetitie Messiah

img

Op woensdagmiddag 4 december 2013 bent u van 14:00 - 17:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor de openbare generale repetitie van de komende Messiah tournee. Wij zullen in deze tournee de allereerste versie van Händel, geschreven als benefietconcert voor Dublin, uitvoeren. U heeft rondom de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Op u op te geven stuurt u ons een mail met daarin het aantal personen waarmee u wilt komen. U ontvangt een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

Buxtehude Opera Omnia XVII uitgekomen!

imgHet nieuwste deel uit onze Opera Omnia van Dietrich Buxtehude is uitgekomen!
Op de dubbel-CD Vocal Works 7 een divers boeket aan vocale geestelijke muziek: koraalzettingen, aria’s, concerti en meer. Het Klag-Lied uit BuxWV 76 verdient een speciale vermelding. Buxtehude schreef het als treurmuziek voor de begrafenis van zijn vader, het wordt hier aangrijpend gezongen door countertenor Maarten Engeltjes.  Toch wordt er mooi afgewisseld met instrumentale muziek: er klinken soms prachtige sonates als inleiding!

Opera Omnia XVII [2CD] Vocal Works 7: Arias, chorale settings, sacred concertos

Klik hier om Opera Omnia XVII te bestellen!

Kom naar Itinéraire Baroque!

imgVan 25 t/m 28 juli 2013 vindt in de Zuid-Franse Perigord Ton Koopman's eigen jaarlijkse festival Itinéraire Baroque plaats, met op 28 juli een groot concert door Amsterdam Baroque Orchesra & Choir. Musico Reizen biedt u een 6-daags arrangement aan, inclusief bezoeken aan de concerten in het festival.
Welkom! 

Kom luisteren naar Scratch Matthäus Passion o.l.v. Ton Koopman

Aanstaande zaterdag 25 mei vindt een bijzondere scratch-dag plaats. Amateurzangers repeteren onder inspirerende leiding van barok-specialist Ton Koopman aan een aantal delen uit de Matthäus Passion. Om 18:00 uur kunt u luisteren naar de presentatie daarvan in de Nicolaikerk te Utrecht.

De volgende delen zijn te horen:

1 Kommt ihr Töchter, helft mir klagen (openingskoor)
25 Was mein Gott will das g‘scheh allzeit (koraal)
27b Sind Blitze, sind Donner in Wolken verschwunden (koor)
29 O Mensch bewein‘ dein Sünde gross (slotkoor deel I)
54 O Haupt voll Blut und Wunden (koraal)
68 Wir setzen uns mit Tränen nieder (slotkoor)

Koor en kinderkoor worden begeleid door een orkest samengesteld uit jonge musici.

Entree: € 10
Nicolaikerk - Nicolaaskerkhof 8 - 3511 XC Utrecht
17:45 uur deur open
18:00 uur presentatie

U bent van harte welkom!

Ton Koopman in De Wereld Draait Door

Wat zou Ton Koopman vanavond te vertellen hebben over Telemann en wat gaat hij uitvoeren in De Wereld Draait Door? Kijkt u om 19:30 uur op Nederland 3. Veel plezier! 

Vrije Geluiden

imgZondag 3 maart aanstaande treedt Ton Koopman samen met jong talent Lenneke Ruiten (sopraan) en Reine-Marie Verhagen (blokfluit) op in het programma Vrije Geluiden. Het programma begint om 10:30 uur op Nederland 1. U kunt luisteren naar Hemmet den Eifer, verbannet die Rache uit Harmonischer Gottesdienst van Telemann. 
Naast inspirerend en avontuurlijk musicus is Ton Koopman een meesterlijk verteller. In het programma spreekt hij over de componist Georg Philipp Telemann en de twee wereldpremières die donderdag 7 maart in het Concertgebouw van Amsterdam onder leiding van Ton Koopman uitgevoerd gaan worden met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en prachtige solisten.

Herhaling op zaterdag 9 maart, 9:00 uur op Nederland 1

Speciale aanbieding

Op donderdag 7 maart a.s. brengen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman een heel bijzonder Telemann-programma. U kunt luisteren naar twee wereldpremières van Lamentaties van Telemann. Wij bieden wij u de gelegenheid om dit concert bij te wonen voor slechts € 57,50 p.p. (i.p.v. € 75,-), voor 1e rangsplaatsen, inclusief drankjes.

Programma
G. Ph. Telemann
Die Donnerode, TWV 6:3
Selig sind die Toten, TWV 4:1  (wereldpremière)
Das Leben ist ein Rauch, ein Schaum, TWV 4:3 (wereldpremière)

Reserveren
U kunt op twee manieren reserveren: online of telefonisch.

Online
U klikt hier, klik op de plattegrond van de zaal welke plaatsen u wilt reserveren, klik op Reserveer uw stoel, klik op "Ik heb een couponcode". Uw couponcode is FL130307POD. Rond daarna de bestelling af.

Telefonisch
Bel met de Concertgebouwlijn 0900-6718345 (€ 1 p/g) dagelijks van 10 - 17 uur, o.v.v. van "Actie Podium".

Openbare repetitie

Op vrijdag 1 maart 2013 bent u van 15:00 - 18:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor de openbare repetitie van de komende tournee met muziek van Telemann. Naast Telemann's bekende Donnerode, kunt u luisteren naar twee Lamentaties die hij schreef voor gestorven Hamburgse burgemeesters. Sinds de erediensten destijds zijn ze niet meer uitgevoerd. We zijn er trots op deze prachtige werken voor u te kunnen uitvoeren. U heeft rondom de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Op u op te geven stuurt u ons een mail met daarin het aantal personen waarmee u wilt komen. U ontvangt een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

Lamenti - Donnerode en wereldpremières van Telemann

Bijzonder eenmalig concert in Amsterdam

Onder de veelzeggende titel 'Catastrofe!' staat de prachtige Donnerode van G.Ph.Telemann op het programma. Dit werk uit 1756 was een van de eerste benefietconcerten: het werd geschreven voor de verwoestende aardbeving in Lissabon een jaar eerder, met vele tienduizenden slachtoffers.

De twee andere stukken, lamentaties voor gestorven Hamburgse burgemeesters, zijn sinds de erediensten destijds niet meer uitgevoerd, en mogen daarom met recht wereldpremières genoemd worden. We zijn er trots op deze prachtige werken uit de vergetelheid te halen.

Dit concert is slechts eenmalig in Nederland te beluisteren, op donderdag 7 maart in het Concertgebouw. Hier kunt u kaarten bestellen. Zorg dat u op tijd uw kaarten bestelt!

Tourdata
2 maart Hamburg
4 maart Lissabon
7 maart Amsterdam
8 maart Gent
10 maart Muscat


Concertprogramma
- Selig sind die Toten  TWV 4:1 (1722)
- Das Leben ist ein Rauch, ein Schaum  TWV 4:3 (1728)
- Die Donnerode TWV 6:3 (1756)


Jesus bleibet meine Freude

imgVan 16 t/m 22 januari 2013 voeren wij schitterende cantates van J.S. Bach uit. Ton Koopman zegt erover:  “Dit is muziek direct uit het hart van Bach en muziek die direct onze harten raakt.”

Cantata Du Hirte Israël höre | BWV 104
Cantata Wachet auf, ruft uns die Stimme | BWV 140
Cantata Herz und Mund und Tat und Leben | BWV 147 (met het beroemde koraal Jesus bleibet meine Freude)

Ze zullen klinken in Eindhoven, Enschedé, Utrecht, Amsterdam en La Chaux-de-Fonds (CH). Zie de agenda

Openbare repetitie

Op dinsdag 15 januari 2013 bent u van 13:00 - 17:00 uur van harte welkom in muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam-Oost voor een openbare repetitie van drie van de mooiste cantates die Bach schreef: BWV 104, BWV 140, BWV 147. We bereiden ons voor op 5 concerten, in Eindhoven, Enschedé, Utrecht, Amsterdam en we eindigen in het buitenland, La Chaux-de-Fonds. U heeft bij de repetitie de gelegenheid voor een meet & greet met Ton Koopman en de musici van ons koor en orkest.

Indien u aanwezig wilt zijn stuurt u ons een mailtje. U ontvangt dan per omgaande een bevestiging met routebeschrijving.

WELKOM!

Vier Kerst met ons en Bach

J.S. Bach's meesterwerk het Weihnachtsoratorium: op 15 en 16 december aanstaande in drie van de mooiste concertzalen van ons land: De Doelen Rotterdam, Vredenburg Utrecht en Concertgebouw Amsterdam. Vier een feestelijke Kerst met ons en Bach. Zie voor de details de concertagenda.

1000ste like op facebook

We danken Piagentini Riccardo uit Italië voor het 'liken' van de facebook-pagina van Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Hij is de 1000ste fan. Als groot liefhebber van Buxtehude ontvangt hij een door Ton Koopman gesigneerde CD van Buxtehude's Membra Jesu Nostri.
Wij wensen Piagentini veel luisterplezier!

Feestelijke VIP-arrangementen in Rome

imgOp 14 oktober spelen we een prachtig Mozart/Haydn programma in Rome. Andiamo Services, een Romeins bedrijf met Nederlandse wortels heeft, in samenwerking met ons, twee bijzondere arrangementen samengesteld. Beide uiteraard met concertbezoek, een feestelijke meet & greet met Ton Koopman na afloop en een gesigneerde CD. Alle informatie vindt u hier. Tot ziens in Bella Italia op 14 oktober!

Belangrijke bijdrage voor Buxtehude opnames

imgDe Duitse Possehl Stiftung heeft ons een bijdrage van € 100.000,- toegezegd voor het grote Buxtehude project, de CD-opnames van zijn integrale werk. Dankzij deze bijdrage kunnen we eerder dan verwacht, namelijk al dit jaar, de opnames van zijn opera omnia afronden.

Ton Koopman wint belangrijke prijs

Onlangs is bekend geworden dat Ton Koopman de Buxtehude prijs van de stad Lübeck heeft gewonnen.

De prijs, groot € 10.000, is hem toegekend vanwege zijn bijzondere bijdragen aan de kerkmuziek en wordt hem in september 2012 uitgereikt.

Nieuwe Buxtehude CD: Membra Jesu Nostri

imgOp 10 april verscheen deel 16 van onze Buxtehude serie: De opname van misschien wel het belangrijkste werk van Buxtehude, zijn unieke Membra Jesu Nostri. Elk van de zeven delen beschrijft op liefdevolle en indringende wijze een deel van het lichaam van Christus aan het kruis.

De winkelprijs is 17,95.

Klik hier om te bestellen!

10 jaar!

imgOnze bibliothecaresse Eline Holl is, ondanks geregelde dreigementen ons te verlaten, vandaag tien jaar bij ons in dienst. Eline zorgt ervoor dat onze musici op tijd de juiste bladmuziek hebben. Ook doet zij uitstekende research naar stukken die Ton Koopman in zijn repertoire wil opnemen. Wij feliciteren Eline (en daarmee onszelf) van harte!